[Skip to Content]

Travskola

logotype_3 folkhogskola

Travskola - Vill du lära dig mer?

Vi har två travskolor. En i Boden och en i Skellefteå. Oavsett om du vill bli lärling hos en A-tränare, en hästägare som kan leda hästen till hagen eller kanske avancera från ”staketkusk” till att köra lopp själv – Så kan vi erbjuda er vad ni önskar! Vill ni göra nåt extra roligt på firmafesten eller möhippan? Vi ordnar nåt riktigt bra! Vill du och ditt barn lära er hur ponnyn ska skötas? Kontakta oss. 

Vill du däremot ta licens, kör-, monté- eller B-licens, så gör du det genom att ansöka på Hästsportens Folkhögskola då detta är en utbildning som bedrivs av dem. Vi, travsporten, är Folkhögskolans samarbetspartner.


Till Travskolan Skellefteå >

Till Travskolan Boden >


Utbildning på Norrtravs Utbildningscentrum

Vi erbjuder olika kurser för alla. Stora som små.

Barn och ungdomar

 • Knattekurs 1,2 & 3. 5 tillfällen á 1 tim. För barn 4-6 år
  Knattekursen är för barn mellan 5-7 år. På ett lättsamt sätt får barnen lära sig om hästar, hästens utrustning, säkerhet i stallet, borsta/rykta etc. Barnen får tillsammans med ledare och kurskamrat hjälp att sela och köra. Körningen varvas med teori från böckerna Knatte 1 och Knatte 2. 

Märkeskurser. 15 tillfällen á 2 tim. För barn och ungdomar 7-18 år

 • Järnkurs
  Järnkursen är från 7 år och här kommer du att lära dig grunderna om hästens beteende och hur du sköter om den på ett säkert och bra sätt. Du får också lära dig grunderna om hästens utrustning och hur du selar och kör häst. I slutet av kursen har du och din grupp lärt er så mycket att ni kan ta Järnmärket!
 • Kopparkurs
  I kopparkursen bygger vi vidare på järnkursen och du får lära dig mer om hästens färger, tecken och raser. Du får också lära dig vad hästens olika kroppsdelar heter och så blir det massor av nya körövningar!
 • Bronskurs
  I bronskursen får du lära dig att se om en häst är frisk eller sjuk och vad den kan ha drabbats av om den inte mår bra. Du får också öva på att visa häst för hand, hur du sköter om hästens utrustning på bästa sätt och så klart, massor av körning!
 • Silverkurs
  I silverkursen får du lära dig hur du utfodrar och lastar hästar. Du får också lära dig om olika sätt att träna travhästar. I körningen får du börja köra mer självständigt och göra övningar med klocka för att lära dig tempobedömning.
 • Guldkurs
  I guldkursen får du lära dig reglerna för att köra på tävlingsbanan och hur du förbereder både dig och hästen inför tävling. Du får lära dig vad tävlingshästen kan ha för specialutrustning både för sulky och Monté och du får öva på startmetoden voltstart på banan.
 • Vuxenkurs steg 1, 2 & 3. 15 tillfällen á 2 tim. För ungdomar och vuxna, 15 år och uppåt.
 • Licensutbildningar
 • Ponnytravlicens, kör & monté
 • Ponnytränarlicens
 • Kör- & montélicens på stor häst
 • B-tränarlicens
 • Korta kurser, clinics mm anordnas efter behov. Ex. tappskokurser, massage osv.

 

Kurslängd: Märkes- och vuxenkurser är terminsvis. Licensutbildningarna är lite olika.

 

 

Kontakta oss gärna

Kajsa Englund och Ann Vennberg, Boden

t. 0921- 530 40

e. kajsa.englund@boden.travsport.se

e. ann.vennberg@boden.travsport.se

 

Amalia Larsson, Skellefteå

t. 0910- 71 11 64

m. 072-717 11 60

e. amalia.larsson@skelleftea.travsport.se